Dutch Elektro

06 26116947

DutchElektro is uw allround elektricien: Van groepenkast tot aanleg van uw installaties. DutchElektro is een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf..

DUTCH ELEKTRO
Elektrotechniek

Perilex stekker aansluiten

Voor de aansluiting van elektrische kookplaten, inductie of elektrische oven is de kans groot dat hiervoor krachtstroom nodig is. Je hebt daarvoor een aparte aansluiting nodig. De apparaten moeten dan worden aangesloten met behulp van een perilex stekker en stopcontact.

Perilex is een andere naam voor een driefasenspanning-stekkersysteem. Dit soort stekkers lijken op een reguliere stekker die je aansluit op 230 volt. Het verschil is dat een perilex twee poten extra heeft. In totaal dus 4 poten die in het stopcontact gaan. Een reguliere stekker heeft er slechts twee. Het systeem is geschikt om alle apparaten met een hoog vermogen te kunnen aansluiten.

Het perilexsysteem deed zijn intrede in de woningmarkt in de jaren 60. Niet overal in Europa is men even bekend met dit systeem. Daar gebruiken ze vaker IEC60309-2 stekkers. In Nederland mogen perilex stekker alleen nog maar worden gebruikt in huishoudens, de gezondheidszorg en kleinere bedrijven. Voordeel van het perilexsysteem is de compacte behuizing.

Afhankelijk van het elektrische apparaat heb je in de meeste gevallen een twee fasen of drie fasen aansluiting nodig. Een elektricien heeft het dan over 2X 230 volt of 3X 400 volt. Er zijn bij perilex stopcontacten en stekkers twee uitvoeringen. Er is een 16A sterkte en een 25A sterkte. Je kunt het verschil zien.

Om de 16 ampère variant van de 25 ampère te onderscheiden is de platte pin bij de zwakkere variant horizontaal aangebracht. Mocht je niet weten wat je nodig hebt, een erkend installateur kan je hierover altijd adviseren. Soms zijn er bij de aansluiting in de meterkast aanpassingen nodig. Is er in de kast een krachtstroomaansluiting te vinden dan is de kans groot dat er ook een bijpassend stopcontact in de woning is aangelegd om bijvoorbeeld een inductiekookplaat aan te sluiten.

Is dat niet het geval dan moeten er eerst kabels worden getrokken om een geschikt stopcontact te installeren. Ook moet er vaak een extra groep worden geplaatst. Wanneer deze mogelijkheid er niet is kun je ervoor kiezen om toch een kookplaat met een groter vermogen te installeren in een 1 fase groepenkast in plaats van een 2-fasen aansluiting. Het perilex snoer wordt dan gesplitst in twee delen.

Een gesplitste fase gaat naar het perilex stopcontact van de kookplaat. De stroom wordt over twee aders verdeeld. Let op: een perilex stekker mag nooit buiten worden gebruikt! Hou daar dus rekening mee.

Tegenwoordig heb je overigens ook inductiekookplaten die op een normaal stopcontact worden aangesloten. Maar ten opzichte van een door krachstroom aangedreven apparaat zullen die minder snel warm worden en slechts een beperkte boostfunctie hebben.

Wanneer je van plan bent om een nieuw fornuis aan te schaffen is dit natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Standaard fornuizen met een gaskookgedeelte en niet al te krachtige oven kunnen prima functioneren op een normale aansluiting. Maar in de volgende situaties zal er toch echt een perilex stopcontact aanwezig moeten zijn:
– Je kookt op gas maar hebt in huis meerdere ovens.
– Je kookt op inductie (of een klein inductie kookvlak in combinatie met een oven)
– Je kookt op een keramische kookplaat (in combinatie met een oven)
Er is dan sprake van een meerfasen aansluiting. Je kunt zo’n fornuis dan niet aansluiten op een standaard 230 volt groep. Een aanpassing is dan dus noodzakelijk.

Werken met elektriciteit brengt een risico met zich mee. En een perilex aansluiting is net wat complexer dan de aanleg van een regulier stopcontact. Een professionele elektricien kan je hierbij altijd helpen. Deze kan het snoer aan de stekker verbinden al het nodig is en door onze elektromonteur kun je de Perilex aansluiting eenvoudig laten aanleggen. Vaak is dat al in een uur of het lig er aan hoe huis in elkaar zit. Als je niet de juiste aansluiting maakt, dan zal het apparaat niet aan gaan en kan het zelfs ernstig beschadigen. Behalve voor een inductie kookplaat of elektrische oven heb je ook een vaak een Perilex aansluiting nodig voor de installatie van mechanische ventilatie. Wij hebben  elektriciens met meerdere jaren ervaring. Je kunt via ons 24 uur per dag, alle dagen in de week een afspraak inplannen. U kunt ons altijd Whatsapp vind u rechts onder in de hoek van uw scherm en Telefoon is tevens 7 dagen per week bereikbaar. Onze elektricien help u snel. Plaats je aanvraag en je klus is zo geklaard.

DUTCH ELEKTRO
Elektrotechniek

Stroom uitgevallen / kortsluiting

Dit moet je doen bij kortsluiting

Kortsluiting is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen bij een kortsluiting.

De oorzaak van kortsluiting opsporen

Wanneer je ineens zonder elektriciteit zit kun je een paar dingen doen om zelf de oorzaak te achterhalen. Een tip: hou een zaklamp paraat bij de meterkast. Dan kun je ook in het donker op zoek gaan. Kun je de oorzaak niet zelf achterhalen, schakel dan de hulp in van een goede elektricien. Toch is het ook voor een erkende vakman altijd handig om vooraf een goed beeld te hebben van het probleem.

Is de stroom uitgevallen, controleer dan altijd eerst of dat geldt voor het hele huis. Of is er bijvoorbeeld slechts een apparaat dat het probleem veroorzaakt? Meestal is er dan een stop doorgeslagen. Vaak is de oorzaak dan overbelasting. Dat betekent dat er te veel apparaten aan staan die op dezelfde groep zijn aangesloten.

Kortsluiting oplossen

DUTCH ELEKTRO
Elektrotechniek

Heb je ontdekt welk apparaat het probleem veroorzaakt? Schakel dan het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Loop naar de meterkast en zoek de stop die is doorgeslagen. Deze kun je vervangen, maar meestal is het voldoende om de stop gewoon weer in te schakelen. Is de hoofdschakelaar ook doorgeslagen? Zet deze dan ook aan.

Blijft het probleem daarna aanhouden, vraag dan een elektricien om advies. Wanneer hij langskomt is de oorzaak vaak zo gevonden.

Kom je er niet achter door welk apparaat de stoppen doorslaan dan is het probleem lastiger te achterhalen. Maar door een paar stappen te volgen kom je een heel eind.

Schakel eerst de hele groep uit waarvan de stop is doorgeslagen.

Vervolgens trekt je van alle apparaten de stekker uit het stopcontact.

Daarna zet je de groep weer aan en sluit je de apparaten een voor een aan totdat de stop opnieuw doorslaat. Zo ontdek je wat de oorzaak is van de stroomuitval.

Is de stroom in het hele huis uit gevallen? Dan is er vaak meer aan de hand. Controleer eerst of de buren wel nog gewoon elektriciteit hebben. Zo sluit je uit dat er een grote stroomstoring in de hele wijk of straat is. Bij een grote storing zal de netbeheerder het probleem zo snel mogelijk moeten oplossen. Ben jij de enige zonder stroom dan kan overbelasting een oorzaak zijn. De hoofdzekering kan dan gesmolten zijn. Is dat het geval? Dan is ook dat een klus voor de netbeheerder. Een elektricien mag dit niet zomaar vervangen. Hoe goed hij ook is.

Vaker zal je zien dat de aardlekschakelaar is uitgevallen. Ook dan kan er simpelweg sprake zijn van teveel apparaten die tegelijk aanstaan. Oftewel overbelasting. Maar een aardlekschakelaar kan ook uitvallen door blikseminslag of een kortsluiting.

Kortsluiting ontstaat door elektrische draden die met elkaar in aanraking komen terwijl dat niet de bedoeling is. Simpel gezegd komt dat er op neer dat de stroom zijn weg naar de wasmachine of ander apparaat niet meer kan vinden en naar plekken gaat waar het eigenlijk niet thuis hoort. Bij regen is het vaak een buitenlamp die de kortsluiting veroorzaakt. Water dat de lamp binnen lekt is een veel gehoord probleem. Kortsluiting hoeft niet direct een gevaar op te leveren maar is wel iets om goed in de gaten te houden. Bij een ernstige kortsluiting kan er bijvoorbeeld brandgevaar ontstaan. Wanneer je zelf de oorzaak niet kan achterhalen is het verstandig om er snel een van onze goede erkende elektricien bij te halen.

DutchElektro 06 26116947

Onze vakmannen zijn er voor opgeleid om het probleem snel te achterhalen en kunnen ervoor zorgen dat alles weer goed en veilig functioneert.

Hoe voorkom je kortsluiting? Kortsluiting is te voorkomen met de volgende tips:

Zet niet te veel stroomverbruikers aan op een groep. Kortsluiting wordt vaak in een zin met overbelasting op de groep genoemd. De stop slaat door als er te veel verbruikers aan staan op die groep. Dat lijkt op kortsluiting, maar is het niet.

Gooi het oude apparaat weg dat kortsluiting veroorzaakt. Vaak is het een oude koelkast, stofzuiger, vaatwasser of wasmachine, die voor problemen zorgt. Hun elektrisch circuit is oud. En daardoor ontstaat eerder overbelasting op de groep.

Toepassingen van krachtstroom

Krachtstroom wordt voornamelijk gebruikt binnen bedrijfspanden, waar elektrische apparaten meer stroom vergen dan de 230 Volt die een normaal stopcontact kan leveren. In zo’n geval is het met krachtstroom mogelijk om de elektrische apparatuur goed te laten functioneren. Ook voor woningbezitters kan het gebruik van krachtstroom aan te raden zijn. Dit geldt in het bijzonder voor woningen waarin men gebruik maakt van een elektrisch kooktoestel. Elektrisch koken wordt zeker in grote appartementencomplexen regelmatig gedaan, omdat hier geen gasaansluiting aanwezig is

Wanneer moet ik een groepenkast vervangen

  • Als u een oude stoppenkast heeft. (Een moderne groepenkast is betrouwbaarder en veiliger dan de oude stoppenkasten die we soms nog aantreffen.)
  • Als slijtage of defecten aan de oude groepenkast niet meer te repareren zijn.
  • Als u (extra) grootverbruikers wilt gaan gebruiken. (Denk aan witgoed of een kookplaat, een zogenaamde perilex aansluiting.)
  • Als u apparaten wilt gebruiken die een hogere spanning (krachtstroom) nodig hebben. (Denk aan een sauna of warmtepomp.)
  • Als u zonnepanelen wilt aansluiten of elektrisch gaat rijden.
  • Als u gaat verbouwen/uitbouwen en extra groepen wilt aanleggen.
  • Als de aarding niet meer goed werkt of ontbreekt. Een aardlekschakelaar is sinds de jaren ’70 verplicht, sommige oudere huizen hebben deze nog niet.

Ook als u regelmatig last van kortsluiting heeft dan kan het vervangen van uw groepenkast raadzaam zijn. De groepenkast kan namelijk dermate ernstig versleten zijn dat de stoppen voortdurend zullen springen. Het oplossen van de kortsluiting door de stoppen te vervangen heeft dan geen effect. Ook bij een blikseminslag kan er schade aan de groepenkast zijn ontstaan, doordat er een te grote hoeveelheid stroom door de groepenkast heeft gelopen. Ook in zo’n situatie is het vervangen van de gesprongen stoppen vaak niet voldoende om de problemen te verhelpen.

DUTCH ELEKTRO
Elektrotechniek

Perilex stekker aansluiten

Voor de aansluiting van elektrische kookplaten, inductie of elektrische oven is de kans groot dat hiervoor krachtstroom nodig is. Je hebt daarvoor een aparte aansluiting nodig. De apparaten moeten dan worden aangesloten met behulp van een perilex stekker en stopcontact.  

Perilex is een andere naam voor een driefasenspanning-stekkersysteem. Dit soort stekkers lijken op een reguliere stekker die je aansluit op 230 volt. Het verschil is dat een perilex twee poten extra heeft. In totaal dus 4 poten die in het stopcontact gaan. Een reguliere stekker heeft er slechts twee. Het systeem is geschikt om alle apparaten met een hoog vermogen te kunnen aansluiten.  

Het perilexsysteem deed zijn intrede in de woningmarkt in de jaren 60. Niet overal in Europa is men even bekend met dit systeem. Daar gebruiken ze vaker IEC60309-2 stekkers. In Nederland mogen perilex stekker alleen nog maar worden gebruikt in huishoudens, de gezondheidszorg en kleinere bedrijven. Voordeel van het perilexsysteem is de compacte behuizing.  

Afhankelijk van het elektrische apparaat heb je in de meeste gevallen een twee fasen of drie fasen aansluiting nodig. Een elektricien heeft het dan over 2X 230 volt of 3X 400 volt. Er zijn bij perilex stopcontacten en stekkers twee uitvoeringen. Er is een 16A sterkte en een 25A sterkte. Je kunt het verschil zien.  

Om de 16 ampère variant van de 25 ampère te onderscheiden is de platte pin bij de zwakkere variant horizontaal aangebracht. Mocht je niet weten wat je nodig hebt, een erkend installateur kan je hierover altijd adviseren. Soms zijn er bij de aansluiting in de meterkast aanpassingen nodig. Is er in de kast een krachtstroomaansluiting te vinden dan is de kans groot dat er ook een bijpassend stopcontact in de woning is aangelegd om bijvoorbeeld een inductiekookplaat aan te sluiten.  

Is dat niet het geval dan moeten er eerst kabels worden getrokken om een geschikt stopcontact te installeren. Ook moet er vaak een extra groep worden geplaatst. Wanneer deze mogelijkheid er niet is kun je ervoor kiezen om toch een kookplaat met een groter vermogen te installeren in een 1 fase groepenkast in plaats van een 2-fasen aansluiting. Het perilex snoer wordt dan gesplitst in twee delen. Een gesplitste fase gaat naar het perilex stopcontact van de kookplaat. De stroom wordt over twee aders verdeeld. Let op: een perilex stekker mag nooit buiten worden gebruikt! Hou daar dus rekening mee.  

Tegenwoordig heb je overigens ook inductiekookplaten die op een normaal stopcontact worden aangesloten. Maar ten opzichte van een door krachstroom aangedreven apparaat zullen die minder snel warm worden en slechts een beperkte boostfunctie hebben. 

Wanneer je van plan bent om een nieuw fornuis aan te schaffen is dit natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Standaard fornuizen met een gaskookgedeelte en niet al te krachtige oven kunnen prima functioneren op een normale aansluiting. Maar in de volgende situaties zal er toch echt een perilex stopcontact aanwezig moeten zijn:  

– Je kookt op gas maar hebt in huis meerdere ovens.

– Je kookt op inductie (of een klein inductie kookvlak in combinatie met een oven)

– Je kookt op een keramische kookplaat (in combinatie met een oven)

Er is dan sprake van een meerfasen aansluiting. Je kunt zo’n fornuis dan niet aansluiten op een standaard 230 volt groep. Een aanpassing is dan dus noodzakelijk. 

Werken met elektriciteit brengt een risico met zich mee. En een perilex aansluiting is net wat complexer dan de aanleg van een regulier stopcontact. Een professionele elektricien kan je hierbij altijd helpen. Deze kan het snoer aan de stekker verbinden al het nodig is en door onze elektromonteur kun je de Perilex aansluiting eenvoudig laten aanleggen. Vaak is dat al in een uur of het lig er aan hoe huis in elkaar zit. Als je niet de juiste aansluiting maakt, dan zal het apparaat niet aan gaan en kan het zelfs ernstig beschadigen. Behalve voor een inductie kookplaat of elektrische oven heb je ook een vaak een Perilex aansluiting nodig voor de installatie van mechanische ventilatie. Wij hebben  elektriciens met meerdere jaren ervaring. Je kunt via ons 24 uur per dag, alle dagen in de week een afspraak inplannen. U kunt ons altijd Whatsapp en Telefoon is tevens 7 dagen per week bereikbaar. Onze elektriciens help u snel. Plaats je aanvraag en je klus is zo geklaard.